Educació crea una unitat per actuar de manera “contundent” contra la violència a les escoles 

El Departament d’Educació ha posat en marxa la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) en el marc d’un pla contra les violències. Aquesta unitat ha de permetre prevenir, detectar, gestionar i coordinar tots els casos que li arribin per qualsevol via. Paral·lelament es posarà en marxa una aplicació perquè víctimes o coneixedors de violències o abusos puguin posar en coneixement els fets des de la confidencialitat. D’altra banda, Educació es compromet a exercir l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus i a personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu. 

Les violències que persegueix són les situacions de maltractament a infants i adolescents, les negligències, la violència o abús sexual, l’assetjament entre iguals, les ciberviolències, les conductes d’odi i discriminació, la violència masclista i al LGBTIfòbia. El conseller d’Educaicó, Josep Bargalló, ha assegurat que es donarà resposta a qualsevol tipus de violència, tot i que ha apuntat que el que sol ser més habitual és el d’un major d’edat contra un menor i majoritàriament noies.

Aquest pla, amb un pressupost de 34,74 milions d’euros fins al 2026, busca també reconèixer les víctimes, protegir-les, oferir atenció especialitzada i evitar la doble victimització. I és que la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich, ha lamentat que sovint la víctima ha de repetir l’explicació del que li ha passat diverses vegades per aconseguir que la creguin. A més, ha de garantir el suport jurídic i l’acompanyament institucional i actuar amb contundència envers agressors i encobridors.

Joves d'un institut d'Alcanar xerren al pati. ACN

Font: social.cat